«

»

Sep 30

Filmtips : Spirited Away

10 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 1010 votes, average: 9,20 out of 10 ( Betyg : 9,20 Av 10. )
Loading ... Loading ...

Spirited Away är en av de få animerade filmer utanför Hollywood som faktiskt har vunnit en Oskar. När man kollar på IMDB’s Top 250 över de bästa filmerna som gjorts så kommer den vid skrivandets stund på en imponerande 45 plats. Många anser att det är den mest överskattade filmerna som någonsin gjorts medan minst lika många påstår att det är ett mästerverk som förtjänar platsen med stora marginaler. På filmtips så håller vi blint med den senare skaran. Spirited Away är ett helt otroligt äventyr som kan ses av yngre såväl som äldre. För tillfället ligger den även på 306:e plats över filmer som har dragit in mest pengar under hela filmhistorien. Med sina $259,200,000 så är det japanskt rekord.

Spirited Away Handlar om

10-år gamla Chihiro Ogino och hennes föräldrar på väg till en ny stad som de ska flytta till. De åker lite vilse och hamnar så småningom på en liten väg som leder till en mystisk tunnel som leder till en övergiven nöjespark. Pappan blir intresserad och bestämmer sig för att gå på en liten upptäcksfärd. Mamman och Chihiro följer efter. De hittar massor mat färdig för att ätas och föräldrarna tvekar inte att ta för sig. Men Chihiro är inte hungrig utan går iväg själv. Hon hittar ett stort och gammaldags badhus samtidigt som en pojke vid namn Haku tar kontakt med henne och säger att hon måste ge sig av innan det blir mörkt för att platsen blir väldigt farlig då. Hon springer tillbaka till sina föräldrar för att ge sig av, men upptäcker till sin fasa att de blivit förvandlade till grisar. Haku berättar att det beror på att de ätit gudarnas mat och att deras själar är på “andra sidan” (därav namnet “Spirited Away“). Haku fixar henne ett arbete på badhuset som för övrigt har väldigt mystiska varelser som gäster. Detta för att hon ska kunna rädda sina föräldrar från deras tragiska öden.

Vad vi på filmtips tycker om Spirited Away

Vi tycker att det är en riktigt bra film med en extremt komplex handling. Visuellt så är Spirited Away helt otrolig. En detalj som man tyvärr inte ser i Disney’s animerade filmer. Men det bästa är att Spirited Away lämnar lite åt personen i fråga’s fantasi. Något som även det saknas i Disney producerade filmer. Spirited Away finns som både engelsk dubb och engelska undertexter (då med japanskt tal). För att få rätt känsla så rekommenderar vi att man ser den med undertext istället. Dubben är helt enkelt inte särskilt bra och försämrar upplevelsen.

Att filmen är influerad av japansk kultur gör den väldigt mycket mer intressant. När vi pratar om ett badhus så menar vi ju inte direkt en simhall utan ett traditionellt “Sentō“. Vi på filmtips tycker att det är väldigt spännande med framför allt Asiatisk kultur.

Slutsatsen av våran recension om Spirited Away

är att det är en fruktansvärt bra film. Såväl för unga som äldre. Alla har något att hämta i detta påhittiga äventyr som gjorts av en person mer en rik fantasi. Visuellt så finns det ingen film som matchar Spirited Away då den är extremt detaljrik. Starkt rekommenderar för folk som ännu inte sett den.

För dem så är intresserade av att anime så kan man få tips på serier på denna animeblog.

IMDB Wiki ’Disney Trailer‘ ‘Japansk Trailer‘ Bilder