«

»

Jun 21

Filmtips : First Ascent

10 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 1010 votes, average: 9,00 out of 10 ( Betyg : 9,00 Av 10. )
Loading ... Loading ...

First Ascent Climbing Movie coverFirst Ascent är en dokumentär om klättring som verkligen fick mig att öppna upp ögonen för sporten och inse hur intressant den faktiskt är. I filmen så följer vi Peter Mortimer‘s äventyr och utmaningar när han filmar grymma klättrare runt om i världen. Det tog honom till Thailand, Himalaya, British Colombia och sist men inte minst, Yoshimite Valley (känt för att vara platsen där den ökände friklättraren Dan Osman dog).
Filmen följer huvudsakligen den Schweiziska klättraren Didier Berthod som försöker göra ett first ascent på Cobra Crack routen. En route som anses vara näst intill fysiskt omöjlig att genomföra.

För de som inte vet, så är ett first ascent när en klättrare lyckas bestiga en route som ingen annan klarat eller försökt sig på innan. Klättraren får oftast då äran att namnge routen. Detta med undantag från sträckor som Cobra Crack, som redan har ett namn och är historiskt sätt redan kända.

Förutom Didier Berthod så får man även se en rad andra kända klättrare, när även de letar efter first ascents att genomföra. Bland annat så får man se naturbegåvningen David Lama och hans vänner, friklättra på de kända bergen ute vid den Thailändska kusten.

First Ascent är en riktig upplevlse att se (framförallt med bra bildkvalitét) och om man är någorlunda intresserad av sporter så kan jag lova att man sitter fastspikad framför skärmen under hela filmens gång!

Imdb Trailer Senderfilms