«

»

Maj 19

Filmtips : Blood Diamond

10 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 1010 votes, average: 9,10 out of 10 ( Betyg : 9,10 Av 10. )
Loading ... Loading ...

Konfliktdiamanter (blood diamonds) är diamanter som vaskas fram genom slaveri, krig och förtryck. Det är just det, som den här filmen handlar om. Hur RUF tagit folk till gisslan för att vaska fram diamanter i Sierra Leone. Bara för att kunna byta dessa diamanter till vapen, som de sedan kan använda för att störta regeringen.

Salomon är en lokal fiskare som blir tillfångatagen av RUF under en attack mot hans by. Större  delen av befolkningen i byn blev under attacken kallblodigt mördade. Salomon klarar sig, men blir istället slav på en diamantfarm, splittrad från sin familj, som nu befinner sig på ett okänt ställe.  En dag när under slaveriet, så hittar han en diamant, lika stor som en kork. Salomon gräver ner den under en attack mot fältet, med tanken att han senare ska gräva upp diamanten och sälja den för att få sin familj tillbaka. RUF förlorar striden och Salomon hamnar i fängelse för att ha ”anknytningar” till dem.

Samtidigt på gränsen mellan Sierra Leone och Liberien så åker Danny Archer (Leonardo DiCaprio) fast för smuggling. Väl inne i fängelset så får han nys om en helt enorm diamant. Då Danny har bra kontakter så ordnar han genast att han och fiskaren som hittade diamanten, släpps fria och konfronterar därefter Salomon. Han erbjuder honom hjälp att rädda familjen om han får diamanten som belöning. Samtidigt anfaller RUF staden och Salomon har inte så många val, utan tvingas att gå med på dealen. De flyr från staden i jakt på diamanten och Salomon familj.

Blood Diamond är en film som får folk att öppna ögonen, och verkligen förstå att sådana saker som konfliktdiamanter fortfarande existerar. De hamnar i exklusiva smyckesaffärer och köps utav kändisar. Filmen har helt enkelt ett klockrent budskap och man blir rörd när man ser filmen. Det är helt enkelt en vardag, långt ifrån våran, men ändå inte så långt avstånd ifrån oss. Skådespelarna gör ett väldigt bra jobb, framför allt Djimon Hounsou som verkligen känns naturlig som hans karaktär Salomon. Den vart nominerad för 5 Oskar, men vann ingen. Något som jag inte kan förstå då Djimon Hounsou verkligen förtjänade en oskar för bästa stöd karaktär.

IMDB Wiki Trailer Bilder