«

»

Maj 16

Filmtips : Banlieue 13

10 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 1010 votes, average: 7,80 out of 10 ( Betyg : 7,80 Av 10. )
Loading ... Loading ...

En Fransk actionfilm där skådespelarna utövar en sport som heter Parkour. Huvudpersonen Leïto, spelas av David Belle. Han är även grundaren för sporten. Filmen utspelar sig ett ghetto i utkanten av Paris. Borgmästaren har låtit staden bygga en mur runt ghettot för att isolera de kriminella gängen från huvudstaden. För att komma in måste man åka in genom en tull med beväpnad personal.

I denna förort bor Leïto, en kille som hatar allt som har med regeringen och de korrupta poliserna att göra. Han fick aldrig den chansen till att studera i skolan, som alla andra i Frankrike fick. Bara för att han var född i Distrikt 13. Leïto vill bara att ghettot ska bli som en helt vanlig förort, utan vapen och droger. Därför så bryter han sig in i Taha’s (maffia bossen i området) lokaler och kommer över 20 kg kokain som han förstör med blekmedel. Taha’s gäng kidnappar Leïto’s syster som nu inte riktigt vet vad han ska göra.

Samtidigt får en agent i uppdrag att ta sig in i Distrikt 13 och stoppa en bomb från att explodera. För att kunna röra sig inom området utan att tappa bort sig så får han en lokal kille som guide. Det visar sig vara Leïto som nu tvingas arbeta med dem han hatar mest, för att rädda området och framförallt hans syster.

Jag såg den här filmen för första gången år 2006, när jag vart intresserad av sporterna Parkour och Tricking och tyckte då att den var bra. T.o.m väldigt bra med tanke på att jag starkt ogillar franska filmer. Det var ju en av mina stora idoler som hade huvudrollen. Nu på senare tid tycker jag kanske att den inte har världens bästa manus och skådespelare. Men med tanke på att de flesta skådespelarna är amatörer så är det en riktigt bra insats av dem! Filmen är klart sevärd, speciellt ifall man gillar Parkour och Tricking.

IMDB Wiki Trailer Bilder Känd scen från filmen